Kynologický klub Zlaté Moravce
Posledné články
· Ďalší "poľovník" sa ...
· Na zamyslenie...
· Náš nový člen rodiny.
· Kde sa drevo rúbe, t...
· Kto mi vycvičí môjho...
Prihlásenie
Meno Heslo
Zabudli ste heslo?
Pre získanie nového
Kliknite sem.


Posledné 5 fotky
Štatistiky
· Hostí Online: 3

· Členov Online: 0

· Registrovaní členovia: 140
· Najnovší člen: Richard



· Tém vo fóre: 2
· Príspevkov vo fóre: 29
· Novinky: 126
· Články: 20
· Súborov na stiahnutie: 44
· Fotky: 1275
· Shoutbox správy: 1994
· Komentáre: 1579
Štatistika prístupov

Google PageRank
Kto mi vycvičí môjho psa?
Často sa na mňa obracajú s touto otázkou začínajúci psíčkari, či majitelia mladých, ale aj starších, neposlušných psov. Odpoveď nie je jednoduchá, ani jednoznačná, avšak trošku svetla Vám snáď prinesie táto moja úvaha.
Pomôžem si jednou múdrosťou. „Najbližšia a najlepšia pomoc je vždy na konci tvojho ramena.“ Keď ste už investovali financie na zaobstaranie si štvornohého priateľa, ste ochotní ďalšie nemalé financie ešte investovať do jeho „údržby“, nebráňte sa tomu investovať aj čas do jeho výchovy! Platí jednoduché pravidlo, aj málo je ďaleko lepšie, ako nič! Ľudia, ktorí „smrdia grošom“ to majú „jednoduché“. Buď si psa nekúpia, alebo, ak sa na to nakoniec odhodlajú, venujú mu nemalé úsilie, aby mali z takto investovaných peňazí aj nejaký úžitok. Problematická je skupina ľudí, ktorým termín „Dva dni pred výplatou“, nič nehovorí. U nich počiatočná eufória z nákupu a výcviku psa rýchle vyprchá, o to viacej, že psa si síce za peniaze kúpite, ale jeho oddanosť, poslušnosť a lásku NIE! Novodobí snobi nie sú ochotní túto skutočnosť akceptovať, nechcú sa s prehrou zmieriť a tak naďalej pokračujú v špatnej ceste, v ceste moci peňazí. Sklamaní vlastným neúspechom, tlačení „nedostatkom“ času, si najímajú rôznych „profesionálnych cvičiteľov“, mylne si mysliac, že za ich nemalé peniaze, ktoré takémuto „profíkovi“ zaplatia, zariadia poslušnosť svojho psa. OMYL! Na to, aby ste si zaplatili naozaj profesionálny výcvik psa, buď nebudete mať a ak aj áno, v každom prípade nebudete chcieť taký obnos zaplatiť. Takže budete hľadať ďalej, až natrafíte na niekoho, kto Vám takýto výcvik ponúkne za podstatne kratší čas a menej peňazí. Dohodnete sa, objednáte si ho a ďalší PROBLÉM je na svete. Prečo? Pretože výcvik, skôr ako intenzívna, je hlavne PRAVIDELNÁ činnosť. Tak, ako bez pravidelného lyžovania, bude mať len pády a úrazy, až nakoniec na lyže nevstanete, tak aj bez pravidelného výcviku pes bude otupievať, až nakoniec osprostie úplne. No a vlastne ste tam, kde ste začínali, len o pár stoviek ľahší.
Za krátky čas sa síce pes dokáže naučiť veľa, ale čím rýchlejšia sa cvik naučí, tým rýchlejšie ho zabudne. Nehovoriac o tom, že za účelom urýchlenia výcviku sa musia používať hlavne intenzívne donucovacie prostriedky, čo máva veľmi často negatívne dôsledky na povahu Vášho psa. V tom „lepšom“ prípade sa stane agresívnym aj voči Vám, v tom horšom prípade sa bude báť aj vlastného tieňa a o nejakom strážení môžete len snívať. Toto chcete?
A čo teda máte naozaj robiť?? Nájdite si čas na Vášho psíka a zverte jeho, ale hlavne seba, do rúk skúsených odborníkov, ktorí svoj vzťah ku psom dokazujú svojou dlhoročnou skúsenosťou, svojim prístupom a nie výškou zľavy za ten ktorý naučený cvik. Príďte medzi nás, do Kynologického klubu Zlaté Moravce, neľutujte nedeľné dve hodiny, urobte to pre seba a svojho psa! Ak práve naozaj, objektívne nemáte čas, pošlite priateľku, dcéru, syna manželku miesto Vás. Je jedno kto to bude, dôležitá je pravidelnosť pre psa a hlavne aby psovoda pes poznal. Raz za týždeň si ten čas u Vás už niekto určite nájde. Radšej naučte psa na povel 3 cviky, ktoré bude robiť celý život, ako ho má niekto iný naučiť 20 cvikov, ktoré po 3 mesiacoch zabudne všetky.

RNDr. Jozef Paluška, predseda KK ZM.
Komentáre
#1 | sykora f dňa December 14 2011 06:45:33
Prečítal som si predsedovu úvahu "kto vycvičí môjho psa". Dodávam k tomu aj svoje skúsenosti. Tiež sa venujem kynológii vyše 20 rokov a tiež som cvičil niekoľkým priateľom psov. Zväčša to boli NO. Nikdy však som necvičil len mesiac resp. krátku dobu a zväčša nie tak, že by som majiteľa nedonútil prísť na cvičák a oboznámiť sa s velením a priebehom výcviku. No nikdy to nemalo taký výsledok ako som očakával. Pes sa na mňa upol a nebral do úvahy majiteľa, teda ho neposlúchal tak ako mňa. Vždy som cvičil psa minimálne polroka až rok pretože naučiť sa dá rýchlo ale bez precvičovania sa rýchlo aj zabúda. Aj u psov platí "opakovanie je matkou múdrosti". Teda aj ja doporučujem, keď už ste si zadovážili nejakého psíka, nájdite si ten čas a vycvičte si ho sám či už na cvičisku, kde sa Vám bude venovať odborný cvičiteľ. Uvidíte ako sa Vám psík za to odvďačí a hlavne ako to bude Vás viacej tešiť. Ja si myslím, že tie dve hodinky si každý nájde. To je môj postreh a moja rada ako dlhoročného kynológa. ;)
Pridať komentár
Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.
Hodnotenia
Musíte byť zaregistrovaný, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste, alebo sa zaregistrujte.

Perfektný! Perfektný! 100% [3 Hlasov]
Veľmi dobrý Veľmi dobrý 0% [Žiadne hlasy]
Dobrý Dobrý 0% [Žiadne hlasy]
Priemerný Priemerný 0% [Žiadne hlasy]
Biedny Biedny 0% [Žiadne hlasy]
Meniny

Dnes má sviatok
Reklama
2,566,064 návštev Canine by Harly